Eğer Böyleyse Sonra Şöyle (IFTTT)

Son zamanlarda dikkatimi cezbeden ve hatta taktirle karşıladığım bir uygulamadan bahsedeceğim size. Siz de benim gibi, sosyal medya ve cloud servisleri kullanıyor ve otomasyona önem veriyorsanız tanıtacağım IFTTT çok işinize yarayacak.

ifthisthenthat

Sosyal medya ve bulut servislerin API’lerle nefes kesen dansı diyebileceğim bu uygulamayı keşfettiğimde akıl eden arkadaşa taktir dolu sözcüklerimi bir avazda söyleyiverdim. IFTTT de ne garip isim demeyin aslında amacını en iyi ifade eden bir isim verilmiş uygulamaya, açılımı “If This Then That” yani “Eğer Böylese Sonra Şöyle” olan IFTTT basitçe belirlediğiniz kurallarla iki farklı platformu konuşturma temeline dayalı. Örneğin instagramda beğendiğiniz fotografların dropbox’ınıza otomatik kaydedilmesine ne dersiniz, ya da youtube’da watch later olarak işaretlediğiniz bir video linkinin google drive’da bir excel dosyasına satır satır yazılmasına.

instagramtodropbox

Çok işime yaramaz diyorsanız ben sizi hayal gücünüz ve ihtiyaçlarınızla baş başa bırakıyorum, çünkü IFTTT an itibariyle tam 71 populer platformu destekliyor. Recipe denilen reçetelerinizi kendiniz tanımlayıp başkaları ile paylaşarak onların da kullanımına sunabiliyorsunuz. Mesela yarın istanbulda hava yağmurlu olacaksa bu gece size SMS veya mail ile bilgi gelmesini sağlayabilirsiniz. Ya da twitter’da favorite olarak işaretlediğiniz twitlerin evernote’a bir not olarak gitmesi.

iPhone uygulaması da bulunan IFTTT telefonunuzun özelliklerini de bu otomasyona dahil edebiliyor. Örneğin, bir çok yazılım şirketinde, çalışanlar hangi işi ne zaman yaptıklarını tutmak, bununla paralel worksheet’ler doldurmak zorunda. İşte size çözüm: başlangıç ve bitişlerinizi iOS yüklü cihazınızda bir reminder olarak tanımlayın ve bunlar liste halinde google drive’da bir excel’e otomatik olarak yazsın, size sadece toplam saati tek tıkla hesaplamak kalsın. Aslında siteyi incelediğinizde seçeneklerin tamamen sizin hayal gücünüzle ve API’lerle sınırlı olduğunu göreceksiniz.

remindertogdrive

API de ne demek derseniz basitçe şöyle anlatabilirim. Hani bir siteye facebook ile login olduğunuzda o site yetkililerine facebook’ta yer alan bazı bilgilerinize erişme yetkisi verirsiniz. İşte facebook’un bu verileri uygulama geliştiricilere aktardığı arayüze Application Programming Interface yani API adı veriliyor. Bu API ile de belli anahtar kelimeler kullanılıp sizin bilgileriniz edinilebiliyor ya da sizin adınıza işlem yapılması sağlanıyor.Tabi sizin onayınızla birlikte. Yeri gelmişken de önemle hatırlatayım, uygulamalara bu yetkilendirmeyi yaparken ne için izin verdiğinize mutlaka dikkat edin ve her uygulamaya da bu anlamda güvenmeyin.

IFTTT diğer kullanıcıların yazdığı reçeteleri de kullanmanıza olanak veriyor, hatta en son hangileri eklenmiş, en popüler reçeteler hangileri bunları da filitreleyerek görebiliyorsunuz.

Bana en ilginç gelen reçeteler ise Philips’in hue adını verdiği wifi destekli ışıklandırma sistemini kullanarak yapılanlar olmuştu. Mesela, yarın hava güneşliyse ışık sarıya dönsün, ya da yağmurluysa mora diyebiliyorsunuz. Bir sms veya email ile siz evde yokken ışıklarınızı açıp kapatabiliyor hatta bir disko gibi renkten renge geçişler yapabiliyorsunuz. Ya da sabah alarmınızla birlikte ışıkların yanmasını da sağlayabiliyorsunuz.

timetohue

IFTTT her 15 dk’da bir reçetelerinizi kontrol ediyor ve bir tetikleyici unsur varsa, reçeteyi çalıştırıyor, bazı kanalların kendi tetikleyicileri olduğu için çok daha kısa sürede ya da bazen anında çalışan reçeteleriniz de olabiliyor. Henüz beta gelişim sürecini tamamlamamış bir uygulama olduğu için nadir de olsa kaçan şeyler olabiliyor ama genel anlamda gayet iyi çalıştığını söylemeliyim.

Kanal sayısının şu an 71 olduğunu belirtmiştim ama IFTTT‘ye her geçen gün yeni kanallar ekleniyor, şu an mevcut kanallardan dikkatinizi çekebilecek olanlardan bazılar ise şöyle; boxnet, dropbox, googledrive, espn, email, rss, facebook, twitter, linkedin, instagram, pinterest, foursquare, google calendar, ios kontakları,pocket, stocks, belkin wemo, wordpress, youtube, newyork times :)

İyi Çalışmalar :)

 

Ömer Demir
Ömer Demir
Nesne: 14

Bir Cevap Yazın